Uykusuzluk Probleminizi Kökünden Çözecek 9 Pratik Bilgi

Uyku organizmanın doğal ihtiyaçlarından biridir. İnsanoğlu hayatının üçte birini uyuyarak  geçirir. Bedenin dengesini korumak için sağlıklı uyku şarttır. Buna rağmen uykusuzluk günümüzün hastalığı sayılmaktadır. Bu hastalıkla baş etmek için çeşitli uyku ilaçları önerilse de bu ilaçların bir çok yan etkisi başka hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Gelin sağlıklı ve doğal bir uyku için hemen uygulayabileceğiniz  9 pratik altın değerinde bilgiyi okuyalım.

  1. Eğer uykusuzluk probleminiz varsa her şeyden önce iyi uyuyabilmek için sağlıklı bir ortam yaratmalısınız. Sert bir yatakta, havalandırılmış ve sessiz bir odada yatmalısınız.

  2. Yatmadan önce heyecan verici televizyon programlarından, tartışmalardan ve kitaplardan kaçınmalısınız.
  3. Akşam yemeğiniz hafif olmalı ve yatmadan 2 – 3 saat önce yemeğinizi yemiş olmalısınız. Eğer yatağa girerken mideniz doluysa ve sindirim bitmemişse sindirim için çalışan organlar rahatça uyumanızı engeller.

  4. Sigara ve alkol kullanımı, içilen çay ve kahveler, bunlara ek olarak birde et tüketiyorsanız tüm bunlar zihin ve sinir yapısı olarak gerilmelere neden olur. Buda uykusuzluğun bir nedenidir. Eğer sağlıklı bir uyku uyumak istiyorsanız bu dediklerimizi hayatınızdan yavaş yavaş çıkarmanız sizin için olumlu olacaktır.
  5. Yatmadan önce ılık bir duş alabilirsiniz. Böylece sinir sisteminiz rahatlar.

  6. Uyurken aşırı örtünmeyin; sentetik kumaştan yapılmış giysiler kullanmaktan kaçının; çünkü bu tür giysiler bedenin gözeneklerinin hava almasını engellemekte ve terlemeye neden olmaktadır.
  7. Yatakta sırt üstü yatıp derin nefes alıp verin. Nefes alışverişlerinizi izleyin ve her nefes verişte bir kaç saniye doğal nefessizliğe dalın; tamamen gevşeyin.  Bu arada, sinir sistemini yatıştıran ve rahatlatan karın veya diyafram nefesi uygulayın. Nefes alırken karnınızı şişirin, nefes verirken karnınızı içinize çekin.
  8. Televizyon, bilgisayar, cep telefonu v.b. elektronik aygıtların olmadığı ya da prize takılı 
    bulunmadığı bir odada uyumaya çalışın. Çünkü prize takılı olan aygıtlar siz uyurken, enerjinizden çalar ve zinde kalkmanızı zorlaştırır. Dolayısıyla da 2 saatte alacağınız uykuyu 4 saatte alırsınız.
  1. Genel olarak uyku insanların biyoritmleriyle ilişkilidir Rodenburg Üniversitesi’nden Prof. Jurgen Zulley’in araştırmalarına göre, insanlar iki ayrı uyku moduna sahiptir. Bu iki moddan biri gece 24:00 ile 04:00 arası uyunacak uykudur. Diğeri öğle arasında 10-30 dakikalık bir süre içerir. Bu iki vakti düzenli olarak uykuda  geçiren kişiler uykusuzluk sorunu yaşamayacaktır.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here